Maak een afspraak
25 januari 2021

MIJN MOEDER

Ik schreef eerder een blogstuk over mijn vader. Ik beloofde dat ik zeker ook ooit eens een stukje over mijn moeder ging schrijven. Dit was ZEKER niet nodig. Mijn moeder is dan ook de bescheidenheid zelve. Wat haar uiteraard ook enorm siert. Haar eenvoud maakt haar dan ook zo mooi


Mijn moeder is het voorbeeld van de “sterke vrouw achter de man”. Mijn vader is er na al die jaren dan ook nog steeds verliefd op. Ja, echt verliefd ❤️! Deze maand zijn ze 51 jaar getrouwd. Dit verdient een bloemetje en binnenkort (hopelijk) een mooi feest! Ze zijn een mooi voorbeeld voor velen.  

Uiterlijk lijken we blijkbaar hard op elkaar. Ik weet dus al een beetje hoe ik er later ga uitzien 😉 Qua karakter zijn we nogal verschillend. Als tiener/puber was dit dan ook met momenten te merken … Niet alleen qua karakter maar ook qua smaak. Ik wou vooral jeans broeken kopen … mijn moeder die zo content was om een dochter te hebben wou liever rokjes kopen … het winkelen was dan ook meestal een strijd … en ik kwam dan van een kale reis terug. 


Uiteraard hebben we natuurlijk wel ook veel gelijkenissen. We lezen beiden graag (mijn moeder leest enkel Franse boeken want ze ging naar Wallonië naar school om haar Frans te leren),  & de liefde voor mooie films hebben we ook gemeen. Ze was als jong meisje misschien wel schuchter … toch durft ze te gaan voor avontuur.


Mijn moeder is iemand die héél veerkrachtig is en vooral héél dicht bij haarzelf blijft. Als ze écht iets niet wil … dan gaat ze het ook écht niet doen. Mijn vader of gelijk wie mag dan op zijnen kop gaan staan …  ze is dus geen people pleaser zoals mezelf. 


Ik besef dat ik een échte gelukzak ben met zo’n een liefhebbende moeder. Toen ik tijdens de kerstvakantie het boek las van Tina Turner weet ik dat dit niet voor iedereen zo is … het is niet altijd iets ” vanzelfsprekend” …

We krijgen zoveel mee vanuit onze opvoeding & dit heeft zo’n grote invloed op ons leven. Het vormt onze waarden & overtuigingen. Daar inzicht & bewustwording in krijgen brengt vaak heel veel antwoorden.

Het boek van Els Van Steijn “De Fontein” brengt hierin heel veel verduidelijking.

De metafoor van de fontein in familie-opstellingen is iets dat ik graag toepas in mijn coachingpraktijk.  

Wat heb ik geleerd van mijn moeder? 

❇️ Leren relativeren  & leren aanpassen waar nodig … toen we haar broer & onze 2 neven kort achter elkaar verloren zijn … dan verviel alle andere stress tot het niets … 

❇️ Een “dulle” zijn (maw geen doetje) … anders kom je niet vooruit. Dat ge u niet moet laten doen … Mijn moeder is eerder introvert maar daarom zeker niet minder sociaal. Integendeel. Ze heeft niets liever dan haar familie rondom haar. Er is maar 1 weg … en ’t is de weg vooruit.

❇️ Mildheid. Ze leerde mij dat we de ander niet kunnen veranderen … dat we moeten leren aanvaarden dat we allen anders & uniek zijn. 


❇️ Bescheidenheid & eenvoud. Haar naturel zijn … ze hecht dan ook niet veel belang aan veel uiterlijk vertoon. Doe maar gewoon … dat is meer dan genoeg 😉 


❇️ Luisterend oor. Ze is er voor ons altijd. Ik kan haar best wel alles vertellen. De ups maar zeker ook de downs. Ze is zelf zo hard in balans … dat ze goed om kan met de pieken & dalen van anderen. Mijn moeder is best wel mindful. Ze doet dingen altijd met focus & is iemand die heel hard in het hier & nu leeft. Ze blijft niet hangen in het verleden … en piekert niet te veel over wat er nog komen gaat. Ze heeft diep vertrouwen in hoe de dingen lopen & dat straalt ze dan ook uit. Een diep vertrouwen.  

❇️ Dankbaar zijn voor alle dingen in het leven. Ze is een stille genieter. Uitbundig dansen & zingen is niet aan haar besteed maar ze is graag van de partij. Wanneer ze haar tong uitsteekt bij het nemen van een foto weet ik dat ze goed in haar vel zit 😉 


Ik ben dan ook zeer dankbaar voor de moeder dit ik heb! Mijn moeder staat dag & dag voor ons paraat. “Bistro Rita” is dan ook 24/7 open. Er is altijd vers eten. We mogen altijd mee aanschuiven aan tafel.

Ik probeer mijn best te doen om een even goede moeder te zijn … ik kook dan wel niet iedere dag voor mijn gezin … maar ok, we zijn allemaal anders hé. Gelukkig maar. Anders was het hier maar een saaie boel.  Over het moederschap (mother love) schreef ik al eerder een blogstukje.


Wat leerden jullie van jullie moeder? 

Welke momenten koester je het meest?