Maak een afspraak

TRADITIES 🐣🐣🐣

Zijn er bij jullie in de familie nog veel tradities? Zoals eitjes rapen in de tuin met Pasen?

Bij ons in de familie worden er nog veel tradities in ere gehouden! Dus ook dit jaar waren er terug heerlijke chocolade eitjes te rapen in de tuin! πŸ˜ƒ De Paashaas 🐰 kwam zelfs een weekje vroeger ;-)))

Ik hou wel van tradities, het zijn speciale momenten die we samen vieren en die we vaak ook later nog herinneren als een leuke namiddag! De neefjes & de nichtjes die samenkomen. Gezellig genieten van een lekkere lunch en koffie met een lekker taartje daarbij! Mijn vader vindt deze momenten “heilig” “the holy moment” zegt hij ertegen. Ik zal deze tradities dan ook proberen doorgeven aan mijn eigen kinderen!

#collectmomentsnotthings

Zo vieren wij bij ons in de familie nog steeds Allerheiligen op 1 november. Dan is er nog eerst een viering in de kerk om onze overleden familieleden te herdenken, alhoewel we er wel dagelijks aan denken … Daarna komen we dan samen bij ons in de feestzaal in Maelstede. We zijn ondertussen al met meer dan 100 … spijtiggenoeg kennen we mekaar niet allemaal bij naam. Misschien kunnen we de volgende editie met “naam etiketjes” werken πŸ˜‰ Ideaal ook voor de iets ouder wordende personen die al namen beginnen te vergeten πŸ˜† Een aantal jaar geleden vond ik het vaak een verplichting 😏 … vaak omdat we al niet veel thuis waren of niet veel extra tijd over hadden. We zijn dan ook enkele jaren niet altijd geweest. Maar met ouder worden, ’t is nu niet dat we al zo oud zijn natuurlijk, maar koester ik deze momenten TERUG! Zo was ik vorig jaar terug van de partij. En heb ik er dan ook Γ©cht van genoten. Ik was zelfs niet eens aan het denken aan de berg strijk of was dat er thuis nog lag te wachten op mij.

MΓ©mΓ© Glorieux zei me altijd: “oh, die waste loopt nie weg zunne! Blijf gie moa nog een bitje bie ons zitten!” ’t Is waar hΓ©, nu ze er niet meer zijn, beseffen we het alleen maar nog meer. Dus die familiebijeenkomsten, dat ze nog lang mogen blijven bestaan en in ere gehouden worden. Er is wel een voortrekker nodig op dat vlak! 1 iemand die zich daarover moet ontfermen. Dit doet gelukkig mijn doopmeter. DANKU Tantannie πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘  Ze is ook een sociaal beestje ( de vonte smet : die heeft veel trekken mee van zijn peter/meter ) en vindt het leuk om samen te kunnen zijn!

Ook Sinterklaas blijft maar komen bij mijn ouders … ook al zijn de grootste kleinkinderen al 19 πŸ˜†

Kerstavond is een traditie die er bij ons sterk ingebakken zit! En deze is er dan ook eentje die ik Γ©cht niet graag oversla! De kinderen lezen er nog steeds hun Nieuwjaarsbrieven voor en de nieuwkomelingen mogen er aan geloven en mogen een speech’ke houden voor iedereen ter introductie.

Doopsuiker bij een geboorte! Ik las onlangs een winkeltje die ermee gestopt was, omdat de vraag naar traditionele doopsuiker aan het afnemen is. De kersverse ouders voorzien wel nog steeds iets leuks, maar vaak is dit een alternatief. Een snoepje, of iets zelfgemaakt! Maar de echte “doopmenten” zijn al eerder een uitzondering. Er is duidelijk een tijd van komen en van gaan …

De betekenis van doopsuiker:
Doopsuiker of suikerbonen werden al uitgedeeld in de tijd van de Romeinen en was van origine een amandelnoot, omgeven door een laagje honing.
Deze amandelboon stond symbool voor nieuw leven en heeft een versterkende en geneeskrachtige werking.
De zoetige laag staat symbool voor vruchtbaarheid en de bekroning van het huwelijk met nieuw leven.
Dit zoetige honinglaagje is in de loop der eeuwen vervangen door een suikerlaagje, en tegenwoordig verkrijgbaar in vele een mooie kleuren.
Ook is de amandelboon tegenwoordig vaak vervangen door een kern van chocolade.
 
In de middeleeuwen werden de doopsuiker in de luier van de baby gestopt, deze lieten de ouders na de doop uit de luier vallen en door de aanwezige kinderen opgeraapt en eerlijk verdeeld.

Valentijn, Halloween, … hebben voor mij niet zo’n emotioneel geladen gevoel en daarom sta ik dan ook niet te popelen om eraan mee te doen. Alhoewel ik er zeker kan van genieten als anderen dit wel doen.

Naast TRADITIES heb je dan ook natuurlijk nog RITUELEN.

Zo heb ik nu ook mijn ritueel op zondagavond, dan ga ik naar de Hot Yoga in Brugge. Kwestie van mijn weekend gezond & energiek af te sluiten. Dit maakt dat ik de nieuwe week goed kan beginnen de volgende ochtend!

Waarom zijn rituelen goed voor ons?

Ze bieden ons een steun en houvast. Ook kinderen houden van rituelen.
Daarom vinden ze een verhaaltje bij het slapen gaan zo belangrijk of willen ze Β΄s ochtends met een zachte aai gewekt worden.
Steeds terugkerende processen geven het leven structuur.

Houden jullie ook zo van tradities? Welke tradities willen jullie nooit verloren zien gaan?