Maak een afspraak

GOEDE VOORNEMENS

Met goede voornemens begin ik meestal de maand voor mijn verjaardag of op mijn verjaardag zelf en niet met het Nieuwe jaar.

Gisteren was ik jarig! Ideaal moment dus!

Goede voornemens, daarmee ben ik begonnen in april 2017, een maand voor ik er 40 werd! Daarvoor was ik niet écht met goede voornemens bezig 😉 … ik deed wat ik dacht dat goed was zonder er al te veel bij na te denken, ik ging gewoon mee met de stroom. Nu ik bewuster door het leven ga … sta ik meer eens stil en probeer ik toch bepaalde gewoontes die minder goed voor me zijn te veranderen. En zo zijn die goede voornemens begonnen bij mij!

Je bent nooit te oud 👵 om nieuwe (betere) gewoontes aan te leren! Mensen die zeggen: “maar daarvoor is het nu toch al te laat” … vind ik maar een flauw excuus!

LES EXCUSES SONT FAITES POUR S’EN SERVIR
🤷‍♀️ zeggen ze dan …

Waarom wil ik deze inzichten delen? Ewel, wie weet leest er dit een 18 jarige en krijgt die zo’n goesting
om er reeds NU al mee te beginnen 👍👍👍 of iemand die met pensioen gaat of is en nu écht eens de tijd wil nemen om bepaalde slechte gewoontes aan te pakken …

Maar hoe doe je dit?

Als je al 10, 20, 30, 40 … jaar iets op een bepaalde manier doet … Zomaar het roer omgooien is niet altijd even evident. Bij die drastische ommezwaaien is het vaak te impulsief en verval je al snel terug in je oude gewoontes 🤷‍♀️

Gewoontes zitten geprogrammeerd in onze hersenen.

We zijn gewoontedieren, gewoontes zijn handelingen die bij herhaling voorkomen en die aangeleerd zijn. Een gewoonte bij mij is om bij aankomst op mijn buro een kop koffie te drinken, dan nog eentje tijdens de eerste meeting en dan net voor de middag nog eentje … en al vlug heb ik veel te veel koffie op en drink ik ondertussen veel te weinig of zelfs geen water, de gewoonte om na het eten een stukje chocolade te eten enzovoort … en zo zijn er nog vele gewoontes die niet optimaal voor me zijn.

Gewoontes worden dus opgeslagen in je hersenen. Na lange tijd vormen dit diepe groeven in uw hersenen zoals diepe bandensporen. Om deze diepe groeven weg te krijgen is er vaak her-programmatie nodig.

Hoe doe je dit nu? Dit her-programmeren?

Ik heb ergens gelezen, als je een gewoonte wilt veranderen, dat je dit best 30, 60 en nog beter 90 dagen volhoudt. Iets volhoudenis dus de boodschap en niet onmiddellijk opgeven!


Een nieuwe gewoonte wordt in je hersenen opgeslagen als een nieuw programma. Het duurt eventjes om het nieuwe programma te activeren in je hersenen. Geduld hebben is dus écht een mooie deugd!

Eenmaal het geprogrammeerd is in uw hersenen, is het automatisch een “nieuwe gewoonte” en hoef je er verder geen moeite meer voor te doen.

Emotionele gewoonten zijn niet zo gemakkelijk te veranderen. Als je alcohol drinkt, een roker bent of als je een emo-eter bent dan is dat niet zo eenvoudig om dit te veranderen. Daar is meer motivatie voor nodig. Wees dus niet bang om externe hulp te vragen! Zoek gerust een mental coach, een voedingscoach, een personal trainer … en je kan van start gaan.

Iets nieuws aanleren, vraagt wel wat discipline! Vaak is het iets met vallen & opstaan. Wees ook niet te streng voor uzelf! Vier uw kleine overwinningen met iets dat je héél leuk vindt.

Als je bijvoorbeeld 1 maand gestopt bent met roken 👏🏻 👏🏻 👏🏻 en je houdt enorm van een massage, boek die dan! En geniet er dan ook dubbel zo hard van, want je hebt ze verdiend 👍

Als je meer discipline wilt opbouwen dan is het belangrijk dat je je wilskracht ontwikkelt. Dat je het traint, iedere dag opnieuw. Dat doe je door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt …

Als je bijvoorbeeld op Facebook zit, terwijl je eigenlijk iets nuttigers kan doen. Je kleine overwinning is dan op dat moment, het afsluiten van Facebook en aan de slag gaan met die nuttige taak die al héél lang op uw TO DO lijstje stond! Hoe leuk is het niet om die taak dan af te vinken ✔️

De hele dag door kun je kleine overwinningen boeken. Kleine momenten van discipline die je helpen je wilskracht te ontwikkelen. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om jezelf iets te laten doen waar je geen zin in hebt. Je zult het steeds leuker vinden.
Want een leven met meer discipline is uiteindelijk leuker, luchtiger, bevredigender en makkelijker dan een leven vol luiheid en uitstelgedrag!

Vaak willen we te veel dingen in 1 keer aanpakken … en dan mislukt het ook vaak. Dus beter kleine stapjes of 1 gewoonte per keer aanpakken!

Zo las ik in het boek van Louise Hay “Gebruik je innerlijke kracht” dat je bijvoorbeeld iedere maand één iets kan aanpakken en zo een kalender aanmaken.
‘Een keer’ of ‘later’, dat is te laat!

Het goede moment is NU! (maintenant)

Ziehier mijn doel ( ja slechts eentje!) per maand voor het komende jaar! Misschien zitten er ook nieuwe gewoontes tussen die je graag zou aanleren?

  • MEI: dagelijks aan YOGA doen! Al is het maar 5 min per dag, liefst langer natuurlijk! ’s Morgens enkele zonnegroetjes. De dag goed begonnen is half gewonnen … En zo moeilijk is het eigenlijk allemaal niet. Mijn yogamatje ligt klaar in mijn kamer … ik moet er haast overspringen als ik naar de badkamer ga! Dus excuses heb ik niet!
  • JUNI: meer WATER drinken! Ik ben zo’n slechte drinker … probleem is dat ik niet veel dorst heb. Als ik dan water drink moet ik om de 5 minuten naar het toilet, dus écht handig vind ik het ook niet.
  • JULI: terug eens een maand SUIKERVRIJ ! Dit is écht genen gemakkelijke voor mij. Echt 100% suikervrij weet je niet altijd … Maar de intentie is er toch 🙂 De eerste keer dat ik dit gedaan heb is 2 jaar geleden, een maand voor mijn 40ste verjaardag. Na 2 weken kreeg ik écht zo’n hoofdpijn dat ik écht wou opgeven. Maar toen toch geprobeerd om vol te houden en mijn energiepeil ging gestaag naar boven …
  • AUGUSTUS : 1 x per dag MEDITEREN
    Doe ik nu wel al vaak … maar er zit niet écht structuur in (hoeft misschien ook wel niet). Alsook in de maand augustus een maandje zonder Facebook. Vorig jaar heb ik een TIME-OUT genomen van 3.5 maanden, toen heb ik ook Facebook & Instagram van mijn telefoon gegooid. In het begin was dit niet gemakkelijk maar na een tijdje was ik het gewoon … ik was niet meer zo op de hoogte van alles maar écht missen deed ik niet. Nu ben ik er terug aan verslaafd 🙈 Dus ideaal om tijdens de verlofperiode terug wat meer off-line te zijn!
  • SEPTEMBER : Minder KOFFIEdrinken! Ook dit heb ik al eens gedaan … omdat koffie niet zo goed is voor mij. Vooral tijdens de periode van mijn bijnieruitputting! Vandaar dat ik nu ook geen of bijna geen alcohol meer drink. En ik voel me er veel beter bij! Vooral veel fitter.
  • OKTOBER : CLEAN UP! Ik ben nogal een verzamelaar en kan heel moeilijk dingen weggooien … Ik heb wel veel geleerd uit het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo en sindsdien doe ik al veel meer spullen weg … Maar nog eens een maand extra spullen wegdoen kan nooit geen kwaad!
  • NOVEMBER : Een maand lang , 5 dagen in de week GEZOND ONTBIJTEN! Variatie erin steken vind ik niet altijd zo eenvoudig.
  • DECEMBER : Beginnen TRAINEN voor mijn expeditie naar Ijsland die gepland staat voor februari 2020. Hup met die beentjes …

Zo las ik in het boek KINTSUGI ( een échte aanrader! ) van Céline Santini :


‘Een keer’ of ‘later’, dat is te laat!
Het goede moment is NU!
Over een jaar zou je willen dat je vandaag begonnen was.
Dus zet een tandje bij en ga je plan van aanpak uitvoeren!

Ik wens jullie véél SUCCES met jullie GOEDE VOORNEMENS! Toi toi toi!

Wat zijn jullie goed voornemens? Laten jullie ook weten als het gelukt is?