Maak een afspraak

I ❤️ TO DANCE

Ik dans graag, héél graag! Ik ben dan ook opgegroeid in de
buurt van een dansvloer 💃🏽 … het heeft er misschien iets mee te maken.

Zelf was ik ooit een ballerina. Ik heb gedanst van het 1ste leerjaar tot het 6de leerjaar bij Béatrice Sieuw in Kortrijk. Klassiek ballet. Ik hield wel van de discipline. Een echte hoogvlieger was ik echter niet. Ik had moeite om de danspasjes te onthouden … en écht super lenig was ik ook al niet. Alhoewel ik thuis wel oefende om uiteindelijk die split te kunnen, gedreven was ik wel … volledige split is helaas nooit gelukt 😜 Op deze foto ben ik 6 of 7 jaar … Na de lagere school ging ik op internaat in Gent, in Nieuwen-Bosch, daar volgde ik jazz ballet & pointes bij juf Cynthia & mijn 2 laatste jaren ben ik naar Sint-Bavo gegaan en daar deed ik dan aan bewegingsleer. In totaal heb ik dus wel 12 jaar gedanst.

Eenmaal ik ging verder studeren, vanaf 18 was het gedaan met dansen. Dit vind ik wel spijtig. Eenmaal op kot en daarna begin je te werken enz … vielen al die zaken weg bij mij. Ik heb dan ook jaren niet meer gedanst of aan sport gedaan. Shame on me.

Maar na een pauze van bijna 25 jaar … ga ik nu terug naar de dansles. Het is dus écht nooit te laat 😂😂😂
Jazz-dance voor volwassenen in Pirouette. Bij de Dance Moms 👍 Ik vind het zooooo spannend en vooral zeer uitdagend. Na al die jaren nog eens een pas de bourrée uitvoeren! Deze week struikelde ik bijna over mijn eigen voeten … maar ik probeer het gewoon los te laten en niet te streng te zijn voor mezelf! Ik ben al héél fier dat ik er sta! En dat ik beweeg …

Als mijn kinderen éénmaal gaan studeren of werken ga ik hen toch aanmoedigen om toch verder te blijven sporten of bewegen.

Ziehier een foto van in het jaar ’88 in de Stadsschouwburg te Kortrijk. Dit is dus 31 jaar geleden, ik was toen 11 jaar. Ik was toen al niet helemaal mee in de maat 🤣 …

Zo’n optreden zijn wel momenten die mij tot op de dag van vandaag enorm bijblijven. Je werkt een gans jaar aan al die dansen … en dan is daar “le moment suprème” aangebroken. Mogen dansen in een theaterzaal. De spanning was altijd heel goed te voelen in de coulissen … De voldoening nadien was groots. Daarom geniet ik dan nu ook met volle teugen als ik naar mijn eigen dochter & haar vriendinnetjes ga kijken! Want ja, mijn dochter is ook een ballerina.

#puurgeluk

Juliette, mijn dochter, begon te dansen vanaf het 2 de kleutertje. 1 uurtje per week, klassiek ballet in Pirouette in Wevelgem. Tot haar balletlerares Alejandra op haar pad kwam en ze meer en meer uren ging dansen. De vonk was overgeslaan en zo werd ballet voor haar een échte passie!

Zal ze er later haar beroep van maken? Geen enkel idee. Die vraag komt heel vaak. We zien wel wat er op haar pad komt. Dingen forceren is helemaal niet aan mij besteed. Motiveren & ondersteunen waar we kunnen doen we wel. Ik vind het vooral belangrijker, dat ze goed in haar vel zit en dat ze plezier heeft aan het dansen.

Komt er meer, komt er minder, maakt niet uit. We zien wel wat er komt! Als er kansen te grijpen vallen, zullen we deze natuurlijk niet negeren. Het is zoals op de kermis, als je op de carrousel zit en je hebt het geluk de flosh te vangen … dan mag je nog een ritje maken!

Als kind ben ik dan ook vaak naar ballet voorstellingen gaan kijken met mijn ouders. Ballet van Monaco, balletvoorstellingen van Maurice Béjart. In Cannes zag ik ooit eens een balletvoorstelling van de dansgroep Alvin Ailey op de muziek van Otis Redding. Indrukwekkend!


Making dances is an act of progress; it is an act of growth, an act of music, an act of teaching, an act of celebration, an act of joy.”
ALVIN AILEY

Zo vind ik het fantastisch om nu met haar ook naar dansvoorstellingen te gaan kijken. Zo zijn we vorig weekend samen gaan kijken naar de balletvoorstelling van Soul Chain in het concertgebouw van Brugge. Wat een TOP prestatie! Aan 1 stuk door dansen, zonder pauze … en dat op de tippen van hun voeten. Hun lichamen kronkelden langs alle kanten. Ik vond het écht spectaculair.

Ik hou ook van de sfeer net voor de voorstelling. Ik voel me altijd instant in een andere wereld. Er hangt daar een aparte energie. Ik kan het moeilijk omschrijven.

Dance is the hidden language of the Soul!

Martha Graham

De schoonheid van dans … ik kan het moeilijk vergelijken met iets anders. De souplesse van hun lichamen in allerlei bochten te zien wringen en dat op het ritme van de muziek … meesterlijk vind ik het. Chapeau aan de choreografen om bepaalde dansstukken in mekaar te steken. Dit gaat telkens mijn verstand te boven. Natuurlijk ook bravo aan de dansers die het allemaal moeten uitvoeren.

Ballet is één en al discipline, kracht, geheugen, doorzettingsvermogen, pijn (vooral aan de tenen), … om kunnen gaan met een mindere dag enz… Wat worden ze daar sterk van. Ik heb daar écht enorm veel respect voor.

Bij een solodans worden de details nog veel meer uitgelicht en valt ieder detail op … Een klein foutje wordt veel sneller opgemerkt. Je staat er ook ziels alleen op dat grote podium … ik zou het waarschijnlijk niet durven. Dus chapeau voor hen die het wel aandurven.

Sommigen vragen mij, van wie heeft uw dochter dit danstalent? “Jah, ik weet het niet, ik hoop stiekem een beetje van mij” … daar ik dus zelf nog gedanst heb 😉 “maar het niveau is van een ander kaliber 🙂 ”

Want dan ga je jaarlijks naar het balletoptreden kijken en dan zie je daar plots uw bloedeigen dochter het Zwanenmeer dansen … Wat er dan door uw lijf gaat … dit kan ik aan geen mens uitleggen!

Zoveel emotie … wat een passie … wat een schoonheid! WAW!

Optreden van Pirouette 2019 – Swan Lake

Ik ben zoooo blij dat mijn 2 kinderen graag sporten. Door turnen/ballet … leren ze hun lichaam beter kennen. Leren ze hun beperkingen en hun sterktes kennen. Het houdt hen in balans.

Het verzet hun zinnen. Op het moment dat ze aan het sporten zijn, zitten ze niet op hun telefoon of Ipad … Sinds Jean (onze zoon) terug aan het sporten is, is de Playstation niet meer zo belangrijk. Halleluja! Daarvoor was het precies of zijn leven er vanaf hing 😬

Mijn ouders hebben vroeger nooit echt gesport. Maar mijn ouders gaven mij wel alle kansen om de sporten aan te leren die ik wilde. Skiën/snowboarden, waterskiën, tennis, golf, ballet, jazzdans, … Ik vind het nog steeds leuk om nieuwe sporten uit te proberen.
Zo leerde ik onlangs ook kennis maken met GYROKINESIS. Is een mix tussen yoga / pilates & DANS!
“Fluidity is the key”. De overgang tussen de verschillende houdingen verloopt vloeiend en harmonieus in combinatie met de ademhaling. Momenteel vind je mij naast de dansles ook vaak in de Pilates studio & thuis op mijn yogamat! En op zondagavond in de Hot Yoga 💪

Heb ik altijd goesting om te bewegen? Nee, tuurlijk niet. Ik moet mij met momenten ook vooruit slepen … Maar als ik dan toch ben geweest is de voldoening nadien altijd zo groot! Ik voel met fitter, helderder in mijn hoofd, energieker … het verzet mijn zinnen na een drukke dag … alleen maar voordelen!

Ik las net het nieuwe boek uit van Eva Daeleman, Woman Up. Een échte aanrader. Bedankt Eva om al uw kennis te delen met de wereld.

Ook zij zegt het, shake that ass 🙂 Maak maar eens alles los, die heupen goed laten ronddraaien … net zoals we vroeger deden op de speelplaats met de hoelahoep.

#dancelikenobodyiswatching

Ik eindig graag met het liedje van Clouseau, “Kom erbij … en dans!”

Niet mijn lievelingsnummer van hen. Maar de tekst vind ik wel mooi en passend bij dit blogstukje,

Soms wil je van de wereld verdwijnen,
je voelt je anders, ze staren je aan.
In een hoek dreig je weg te kwijnen,
je zoekt een plek waar je heen kan gaanWillen of niet je wordt beoordeeld,
ik zie mezelf in jou.
Hier bij ons wordt echt geen spel gespeeld,
hier is een plaats voor jou.Kom erbij en dans
we kunnen samen de wereld aan
Voel je vrij en dans,

laat iedereen dus maar begaan!Laat onze nacht het ritme leiden,
je zal het zien het gaat vanzelf.
Want muziek kan een mens bevrijden,
je beweegt en je bent jezelfWelke kleur of overtuiging,
muziek kent geen rang of stand, nee.
Ze kan alleen je blik verruimen,
alle stoelen aan de kantKom erbij en dans,
we kunnen samen de wereld aan
voel je vrij en dans,
een valse noot is toegestaan
kijk naar mij en dans,
laat iedereen dus maar begaanStraks is het januari,
het leven is al veel te kort,
we leven vandaag,
beweeg dus onbezorgd
yeah yeahKom erbij (whoeeew) en dans (yeaaah)
we kunnen samen de wereld aan
Voel je vrij (yeahyeah) en dans (oooow)
laat iedereen dus maar begaan
Kom erbij en dans,
we kunnen samen de wereld aan
voel je vrij en dans,
laat iedereen nu maar begaan

Ik hoop dat er nog vele momenten mogen komen dat ik kan genieten van DANS! Door ernaar te gaan kijken of door gewoon zelf te dansen!

Kom erbij & dans!