Maak een afspraak

Mijn INNERLIJKE REIS

Vandaag is het moedertjesdag, in West-Vlaanderen dan toch. Ik deed deze innerlijke reis naar India om een nog betere mama te kunnen zijn voor mijn kinderen. Want mama zijn, dit is iets dat ze u niet leren op de schoolbanken. Zelfzorg is dan ook primordiaal, ook als moeder. Het is zoals wanneer een vliegtuig crasht, dan moet je als eerste het zuurstofmasker omdoen, alvorens die van uw medepassagiers. Zo gaat dit ook in het echte leven. Als je niet voor uzelf zorgt, hoe kan je dan ten goeie voor uw kinderen zorgen.

#selfcare

Al 2 keer ben ik naar India geweest. Al sinds kind droomde ik er van om ooit eens naar India te gaan. Mijn ouders waren er op reis geweest met vrienden, naar een huwelijk … al die kleuren, al die bloemen … het sprak mij ongelooflijk aan en het sprak écht tot de verbeelding als kind.

De leeftijd van 40 was aan het naderen … en ik dacht het is nu of nooit 😉

De eerste keer was vorig jaar in maart, samen met mijn mental coach & yoga teacher Tina. Bij haar volg ik nu ook meditatie lessen.

In maart 2018 zijn we met ons 2’tjes vertrokken voor een innerlijke reis. Tina was al voor langere tijd in India geweest om haar yoga-opleidingen en meditatielessen daar te volgen.

Maar voor mij was het allemaal nieuw.

Echt voorbereid was ik niet … ik liet het gewoon allemaal op mij afkomen. Ik laat mij graag verrassen. Een weekje geen vlees & koffie & alcohol … Ik dacht wel dat ik mijn kopje koffie in de namiddag ging missen … maar eenmaal daar ging het enorm vlot om mij aan te passen.

We trokken richting Goa, Goa ligt in het Zuiden van India, naar de Ashram van Yogi Madhav. Preksha Yoga Ashram.

Yogi Madhav was dan ook de yoga teacher van Tina in Khajuraho.

Leefregels binnen de Ashram zijn vooral gebaseerd op: respect – discipline – aanvaarding. Alcoholgebruik en roken is er verboden. Een Ashram is geen hotel en zeker geen resort, het is dus even ‘back to basic’ … want ik kan het u verzekeren … de matrassen zijn er écht keihard. En er is geen zwembad 😉


In a basic life, you meet yourself

De voeding is er in de Ashram ook volledig aangepast. Je hebt er nooit echt een zwaar hongergevoel … Alles is zeer goed verteerbaar, ideaal als je aan meditatie of yoga moet doen. Ook het ontbijt is er variërend. De ene dag is het havermout, de andere dag rijst met fruit. De banaantjes 🍌🍌🍌 daar vind ik heerlijk!

Doel van deze reis

Het is een reis waar ruimte is voor transformatie van het oude naar het nieuwe … India heeft zoveel warmte, zoveel kracht, en dit kan je alleen maar begrijpen door het zelf te ervaren! Want velen vragen mij, “moet je daarvoor zo ver reizen?” Mijn antwoord hierop is volmondig: “JA!”

Je bent toch even weg van alle hectiek en alle verantwoordelijkheden die je thuis of op je werk hebt, dag in dag uit … en even die afstand nemen (ook in kilometers) helpt daarbij. En al zeker in een cultuur als die van India. Ik las ooit ergens, reizen is je hart ❤️ verwijden!

Het doel van deze inspirerende en spirituele reis naar India is om de dagelijkse beleving van spiritualiteit te ervaren. Op een eenvoudige en liefdevolle manier leg je contact met de bevolking, met je medereizigers en vooral met jezelf. Het is een ontdekkingstocht langs prachtige plekken en mensen. Het is ook een reis naar binnen … een reis om van binnenuit terug te kunnen stralen ✨✨✨ voor de volle 100%.

#insideout #shinefrominsideout✨

Op onze eerste reis is dan ook het idee gekomen van Tina om er terug te gaan samen met een groep gelijkgezinden, en haar kennis verder te delen.

#sharingiscaring

En zo ging Tina aan het plannen om er in november 2018 terug te gaan met een eerste groep. In maart dit jaar was er een 2de groep waar ik ook aan deelgenomen heb.

De volgende groepsreis die gepland staat is voor november 2019, van 8 tem 17 november. De groep bestaat uit minimum 6 tot 9 personen.

Zin om dit ook te ervaren? Op vrijdag 24 mei is er een infoavond bij Tina thuis. Mail gerust naar Tina voor meer informatie : tina@pranabalace.be of klik hier voor meer info via Facebook

Wat stond er allemaal op de planning?

Yoga / meditatie / cultuur / shopping / ayurvedische massage ( daar kon ik maar niet genoeg van krijgen 😉 / strandwandeling / workshop ( heel inspirerend ) / nasal cleansing / henna tattoo / Puja viering* / …

Er is iedere dag yoga, ook haalbaar mocht je nog nooit aan yoga gedaan hebben. Een paar lesjes thuis vooraf is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Dan kan je daar alleen maar nog meer genieten van de verdieping ervan.

Meditatie … daarover schrijf ik best eens een aparte blog … Maar voor mij is meditatie: verstillen, vertragen, dichter bij mezelf komen en zoveel meer. Is iets dat niet van vandaag op morgen is gekomen. Oefening baart kunst. Het heeft mij al heel veel mooie dingen gebracht. Heel dankbaar dat ik dit heb mogen ontdekken en heel dankbaar voor de begeleiding die ik hierin krijg van Tina.

Tijd voor een beetje shopping is er ook. Daarmee maak ik mijn kinderen zoooo blij bij terugkeer. Je kan er echt prachtige dingen vinden. Zo kocht ik voor Jean een prachtig masker dat nu op zijn slaapkamer hangt. Ook voor mij is het een blijvend souvenir. Een bezoek aan de markt is nogal overweldigend vind ik. Er is zoveeeel te zien … en al die prachtige kleuren! Best wel vermoeiend zo’n namiddagje shoppen :-)))

De Ashram ligt op 10 minuutjes wandelafstand van de zee.
Dus voor de échte waterratten is er dus toch ook wel even tijd voor een heerlijke
verfrissing!

Ziehier mijn henna tattoo. Ik wou er in het begin eigenlijk helemaal geen. Was bang dat het er te lang ging blijven opstaat 🙈. Ik had een klein beetje aanmoediging nodig van de groep en nadien was ik er zooooo blij mee. Vond het al spijtig als hij eraf was na enkele dagen. Dit was voor mij iets : ‘out of my comfort zone’. Maar van een brug springen om te bungee springen dan helemaal niet … zo zie je maar dat we allemaal verschillend zijn. En eens iets doen dat je anders nooit zou doen kan heel bevrijdend aanvoelen. Raar maar waar …

Hier was Tina zelf eens aan het proberen bij onze chef kok Deepak Gupta. Oefening baart kunst zeggen ze dan 😁

De culturele bezoeken maken dat je toch naast de yoga & meditatie een glimp kan opvangen het het prachtige land dat India is. De ritjes in de taxi zijn al een beleving op zich … ze rijden daar zo snel en in een flow … dat ze er bijna met hun ogen dicht kunnen rijden. Gewoon vertrouwen geven aan de taxichauffeur en genieten van de warme wind op uw vel en zon op uw snoet en de geuren die binnenkomen … HEERLIJK!

De laatste avond van de reis hebben we samen een puja viering gehouden. En dit met lokale muzikanten. Een heel aparte ervaring. Dit was een ideale afsluiter van alweer een fantastische reis. Die me zoveel deugd heeft gedaan.

*Puja (Sanskriet: pūjā; devanagari: पूजा, pūjā) is een ritueel waarmee hindoes een godheid vereren. Puja is een persoonlijke handeling waarbij de gelovige zonder tussenkomst van derden zijn of haar devotie (“bhakti”) voor een godheid toont. Het ritueel kan zowel in een tempel als voor een klein huisaltaar plaatsvinden.

India is een land van veel tegenstrijdigheden … er is veel armoede maar er is ook heel veel rijkdom. Op veel plaatsen is het er écht vuil en op andere plaatsen waan je u ergens in het hemelrijk …

Dat er nog veel armoede is, weet Tina als geen ander, in Indore heeft ze de sloppenwijken bezocht en zo samen met een Indische vriendin begonnen om deze mensen te helpen. Zodanig dat ze toch in iets betere omstandigheden kunnen leven.

Tina heeft daarom een VZW opgestart samen met haar man & een vriendin van ons. Akasha Sarvodaya vzw. Akasha Sarvodaya is Sanskriet en betekent “een universeel welzijn voor allen” 💖

Ziehier wat haar Indische vriendin Deepika Verma onlangs gepost heeft op haar Facebookprofiel:

What can be more beautiful than this! 
So so thankful to dear angel 
Tina De Jonge and all beautiful people from Belgium who donated and helped!🙏🙏🙏
Today we distributed beds, sanitary pads, soaps, tooth brushes, pastes, washing powder, clothes for kids. 

Weet dat een deel van deze reis ook voor een deeltje naar het goeie doel gaat!

Ik wens dit stukje af te sluiten met een foto van Tina & mezelf. Ik ben
zo dankbaar voor onze mooie vriendschap die er tussen ons gegroeid is en voor alle mooie lessen die ze me al geleerd heeft. Ik kijk uit naar nog vele mooie momenten samen 🙏

Namasté