Maak een afspraak

NEE, UW LICHAAM LIEGT NIET

Ons lichaam geeft ons signalen … en héél vaak luisteren we er niet naar. Waarom?

Omdat we geleerd zijn om vooral niet flauw te doen. Liefst gewoon doordoen. Vallen & terug opstaan. Maar wat als die pijntjes of ambetantigheden blijven aanhouden? Ook dan luisteren we zooo moeilijk naar ons eigen lichaam. Waarom zouden we?

Toch gewoon een Dafalganneke pakken en terug vooruit met de geit.

Zelf heb ik jaren niet naar mijn eigen lichaam geluisterd. Met een burn-out tot gevolg. Ik dacht dat ik mijn lichaam voldoende kende, toch was de connectie met mijn hart & buik verstoord.

Tot het licht uitging … dan kon ik niet anders dan er toch maar eens naar luisteren …

Dit is een ganse zoektocht geweest. Van darmonderzoeken, tot scans tot uitgebreide bloedonderzoeken. Maar ze vonden niets … alles was perfect in orde met mij. Halleluja … echter, voor mij voelde het niet perfect. Integendeel. Ik werd er alleen maar moedelozer van. Zo geraken we in de mallemolen van ons kopke … zo dreigde de connectie met mijn lijf nog meer verloren te gaan.

Gelukkig kwam ik dan toch op het juiste pad terecht, ik vond de nodige hulp die bij mij paste.

Ik vergelijk ons lichaam vaak met een auto, manlief zal dit graag horen daar hij een echte autofreak is 😉 De carrosserie van onzen auto kan dan misschien al wat deuken hebben, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar als er rode lampjes beginnen te flikkeren, gaan we toch wel best langs de autogarage. Als we de verkeerde brandstof in doen, pruttelt hij ook tegen. Zo is dit ook bij onszelf. Als we niet de juiste dingen eten, niet genoeg bewegen en/of rusten … dan begint ook onzen eigen carrosserie tegen te pruttelen. Als we dit nu willen of niet …

We leren dus maar beter naar ons lichaam te luisteren.

Want wie niet horen wil … moet voelen. Waarom onderdrukken we sommige signalen? Bang voor wat boven komt te drijven? Of we denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen en dat we toch wel sterk genoeg zijn.

Waarom overeten we ons? Daarna hebben we een opgeblazen gevoel en zijn we vaak moe … Als we beter leren luisteren naar ons lichaam eten we tot wanneer we net genoeg hebben. Onze maag maar voor 80% vullen is geen slecht idee. In Japan doen ze dit ook & daar worden ze gemakkelijk 100 jaar 🙂

Wanneer we moe zijn toch maar verder kijken naar die Netflix reeks … en ’s anderendaags geraken we met moeite uit ons bed en begint onze dag al half gefrustreerd. Of op een feestje toch maar blijven plakken … ook al zijn we doodmoe … wat zal de gastheer of gastvrouw niet zeggen of denken dat wij als eerste vertrekken. Dat we het niet leuk vonden?

Eens lekker zot doen of lekker dansen wanneer we ons energiek voelen … nee toch maar niet … stel u eens voor dat we belachelijk zouden overkomen.

We negeren zo snel die signalen … na een tijdje pruttelt ons lichaam tegen.

Maar hoe doe je dit, luisteren naar uw lichaam? Ziehier 5 tips!

  • Ten eerste, door uw eigen lichaam & geest beter te begrijpen & te doorgronden. Hoe is het met mijn ademhaling gesteld? Is je Adem snel of oppervlakkig? Of rustig? Hoe is het met mijn gedachten gesteld? En wat met mijn emoties? En vooral door te leren VOELEN!
  • Ten tweede, door goed voor jezelf te zorgen & jezelf graag zien. Ja ja, je leest het goed, zelfliefde dus! Als je lief bent voor je lijf zal je lijf lief zijn voor jou.
  • Ten derde, weten waar uw limieten liggen … en daar dan ook naar handelen! Dit vraagt vaak wat aanpassingen en daar treedt er vaker wat weerstand op … nieuwe gewoontes aanleren vergt wat karakter & inzet. Ik schreef er eerder een blogstukje over.
  • Ten vierde. Stop met uzelf blaasjes wijs te maken & al die pijntjes maar te blijven negeren … onderdruk het niet langer.
  • Ten vijfde. Welke boodschap zou ons lichaam ons willen meegeven? Wat is onze les die we te leren hebben?

Wat als we luisteren naar ons lichaam en doen wat het van ons verlangt? Gaan alle kwaaltjes dan weg? Nee helaas niet.

We kunnen uiteraard niet toveren … en sommige pijnen, kwaaltjes, aangeboren afwijkingen, … horen nu eenmaal bij het leven. Daar komt een stuk “aanvaarding” bij kijken. Hoe moeilijk dit soms ook is. Dan is er moed nodig om daar extra hulp te vragen om de ongemakken dragelijker te maken. En zo de pijn trachten te verzachten. Waarom het uzelf zo moeilijk maken?

Het vraagt moed om in de spiegel te kijken.
Durf naar binnen te keren … & VOEL wat er speelt
.

Zelfkennis is het begin van de wijsheid!

Leer luisteren naar uw innerlijke gids! Dit kan je doen via coaching, mindfulness, yoga & meditatie.

Onze workshop “BEWUST & in STILTE thuiskomen bij JEZELF” in september/oktober is volzet. Wens je op de hoogte gebracht te worden van een volgende reeks? Stuur mij een berichtje.

Goesting om zelf aan de slag te gaan in een individuele sessie? Ik help je graag mee op pad.

www.barbaravanwonterghem.be

Mailen kan naar hello@barbaravanwonterghem.be

PS: Wens je graag mijn newsletters te ontvangen? Schrijf je in via deze link!

#coaching #lifecoaching #burnoutcoaching #insideoutcoaching #insideout #shinefrominsideout