Maak een afspraak

SUGAR ADDICT

Eat less sugar … you’re sweet enough already!

Ik beken, ik was tot 3 jaar geleden een sugar addict. Een ontbijt zonder choco was voor mij geen ontbijt. Oh wee als ik ergens moest gaan logeren waar ze geen Nutella hadden. Dan at ik die ochtend zeker 3 boterhammen minder. Als ik dan van school kwam, aten wij ook boterhammen met choco natuurlijk, what else. In ’t weekend waren mijn ouders aan ’t werk en hadden wij het kot voor ons alleen. Ja, we waren natuurlijk niet alleen alleen, de babysitter van dienst was er dan ook maar we stonden onszelf toe dat wij in het weekend zeker een Parasolleke (merk van een limonade) mochten drinken … liters heb ik daar van gedronken. Water vond ik niet lekker.

Mijn grootmoeder, mémé Glorieux was ook al zo’n zoetebek! Het eerste dat wij kregen bij aankomst was “een mente” 🍬 (snoepje). Daarnaast had ze dan ook altijd nog ’n een cake gebakken. Mijn lievelingstaart was haar “crème au beurre taart met muizenstrontjes”! Ze bakte die dan heel speciaal voor mijn verjaardag. Oh wat hield ik veel van dat mens. Ze mag het weten, ik denk nog héél vaak aan haar. Ze leek altijd zo welgezind en mindful. Ze klaagde nooit dat we teveel lawaai maakten of alles in het rond gooiden. Ze kon zo goed relativeren. Ik wou dat ik er nu nog eens een gesprek mee kon hebben. Maar dat zoetemondje is dus wel degelijk een familietrekje …

Als we al eens mee gingen winkelen kregen wij aan de kassa steevast ook een snoepje, al goed dat die gewoonte zo goed als verdwenen is.

Ik kan dus wel meegeven dat ik ben opgegroeid met veeeeeeel suiker! Zelfs mijn tuutje (fopspeen) werd af en toe eens in de pot met zeem (honing) ondergedompeld.

Na mijn eerste burn-out in 2014 had ik al wat slechte gewoontjes aangepakt (meer beweging/ meer sport) … maar nog niet écht mijn voedingspatroon. Een maand voor mijn 40ste verjaardag (april 2017) voelde ik nog steeds een enorme vermoeidheid.

Die vermoeidheid zat er al lang en ik kwam er zowaar gek van! Ik naderde de 40, en vaak voelde ik mij gelijk een oude taart 😬. Dan nog eens niet zo’n hippe zoals op de foto. Zo wou ik ook oud worden, ja tot wel 100 jaar of meer!

Dan heb ik mijn laten uittesten door Koen Dewitte, 1 van de oprichters van KPNI. Daar bleek dat ik dus suiker moest bannen! NO MORE SUGAR!

1 maand niets van suiker! Hallejuha … dat was genen gemakkelijke. Maar waar een wil is … is een weg. Dus zo gezegd, zo gedaan. Na week 2 had ik zo’n hevige hoofdpijn dat ik dacht dat ik het nooit ging volhouden. Maar ik beet door! … Wat ben ik blij dat ik toen heb volgehouden. Ik had zoveel meer energie. Dit is natuurlijk maar 1 deeltje van de puzzel waardoor ik terug meer energie kreeg … maar het was wel een belangrijke!

Eet ik nu nog suiker?

Ja zeker, ik wil nog steeds genieten van lekkere taartjes of een overheerlijke reep chocolade!

Er zit in zoveel producten suiker dat we het zelf niet eens beseffen. Dit is in het begin wel een beetje een zoektocht. Suiker staat trouwens vaak vermeld als Dextrose, Fructose, Saccharose, Sucrose, … . Laat je dus niet vangen door al deze alternatieve namen.

Maar geniet met mate! Alles waar een TE voor staat is meestal niet zo goed, buiten TEvreden 🙂

Sinds 3 jaar ben ik in staat om een tas koffie of thee te drinken zonder suiker, ’s morgens mijn yoghurt (zonder suiker) en fruit* te eten, heel sporadisch eens een frisdrankje of een vruchtendrankje (pas op, weet dat die drankjes ook échte suikerbommetjes zijn) … maar meestal drink ik gewoon water.

* In vers fruit zitten er ook suikers, daarom probeer ik na 16u geen fruit meer te eten. En enkel ’s morgens of net voor de middag of rond 14u. In vers fruit zitten er natuurlijke suikers. Deze zijn beter dan kunstmatige suikers: ze worden veel langzamer in je bloed opgenomen dankzij de vezels die erin zitten. Ook de suikers in fruit bevatten calorieën. Zelfs voor fruit geldt de gouden regel: eet met mate.

Ik eet af en toe nog eens een lekker stuk chocolade 🍫 ,zeker nu met de Paaseitjes 😉 of als ik naar de cinema ga doe ik niets liever dan een grote pot popcorn 🍿 (met suiker) bestellen … dit hoort er nu eenmaal bij. Als ik suiker eet, is het op een veel bewustere manier! Ik geniet er dan DUBBEL zoveel van.

Een suikerverslaving kan verschillende oorzaken hebben natuurlijk … Als we ons even niet goed voelen of een mindere dag hebben, dan snakken we gemakkelijk(er) naar iets zoets …
Door een eetbui kunnen we negatieve emoties verdoven … voor heel eventjes.

𝓘 𝓷𝓮𝓮𝓭 𝓼𝓾𝓰𝓪𝓻

Wie altijd zin heeft in zoet, kan ook te kampen hebben met een psychologische verslaving. Wie moeilijk kan omgaan met woede of verdriet, vlucht soms in zoetigheid om die gevoelens te weg te duwen en zichzelf te verwennen.

Studies hebben aangetoond dat de voorkeur voor zoet er al is bij een foetus in de baarmoeder… Maar ook omdat suiker (net als de nicotine in een sigaret) de aanmaak van endorfine en serotonine stimuleert, twee neurotransmitters die onze stemming positief beïnvloeden. We voelen instinctief aan dat suiker snel tot ontspanning & welbehagen leidt. Snoepen of een sigaret roken, allebei leveren ze ogenblikkelijk genot op. Of zien we het als een potje troost.

Hoe leerde ik dit nu af?

Ik geef jullie graag 5 tips mee die ikzelf toepas!

  • MEDITATIE

Als ik voor mezelf spreek, merk ik door te mediteren dat ik sowieso beter voor mezelf zorg en daardoor ook bewuster ben van wat ik eet. Een onderdeel van de meditatie is de ademhaling.

Als er een link is tussen uw stress en uw goesting in suiker dan kunnen bepaalde ademhalingstechnieken helpen om uw stress te counteren in plaats van een aanval te doen op zoetigheden.

De buikademhaling bijvoorbeeld, is een goeie techniek om te ontspannen en die reep chocolade uit uw hoofd te zetten… Het leuke is dat u het overal kunt doen, zonder dat iemand het merkt, op kantoor, in de wagen, in de zetel …

Heb je dit nog nooit gedaan en zou je dit graag leren? Ziehier de link waar ik zelf de groepsmeditaties volg. In onze workshop “Bewust & in Stilte Thuiskomen bij jezelf” zitten er ook meditatieoefeningen! Deze workshop is verplaatst naar september/oktober dit jaar wegens de Corona maatregelen.

💕 Er zijn nog enkele plaatsjes vrij 💕 ( we werken in kleine groepjes, max 12 personen, wees dus snel)

Mail naar hello@barbaravanwonterghem.be of naar tina.pranabalance@gmail.com !

Dan doen we het samen! 🙏🏻

  • ALTERNATIEVE TUSSENDOORTJES

Een geraspte wortel, noten, een appel … Dit is een nieuwe gewoonte kweken … Hierover schreef ik eerder en blogstukje.

  • WINKEL NIET MET EEN HONGERGEVOEL

Ga best niet winkelen met een hongergevoel want dan mag ik de rayon van de koeken niet passeren of mijn winkelkar zou vol liggen 🙂 Anderen snakken dan misschien eerder naar zout dingen zoals chips … echt gezond zijn die dingen dus ook niet 😉

  • ONTBIJT

Aangezien mijn ontbijt vooral uit boterhammen met CHOCO bestond was het voor mij een grote uitdaging in anders leren ontbijten en alternatieven te zoeken .

Zo eet ik nu als ontbijt:

➡️ Yoghurt met zelfgemaakte granola met vers fruit

➡️ Havermoutpannenkoeken met vers fruit. Het beslag maak ik de avond ervoor klaar. Plaats het dan een nachtje in de koelkast en ’s morgens heb je dan alleen maar nog uw vers fruit klaar te maken, de pannenkoeken te bakken en klaar is kees.

Ingrediënten: 600 ml sojamelk / 200 g havermoutvlokken / 8 eieren / een snuifje zout / 1 potje griekse yoghurt (is niet noodzakelijk). Alles mixen en dan 1 nacht laten rusten.

➡️ Buddha bowl

Ingrediënten: 100 gram quinoa / verschillende soorten fruit / sap van een halve limoen / 50 gram honing of agavesiroop / een paar blaadjes basilicum of munt ) Is een recept van Claudia Van Avermaet uit het boek Power Body.

➡️ Een eitje 🍳 met een halve avocado 🥑 met olijfolie & klein beetje zeezout met een toast van speltbrood of volkoren brood.

➡️ Havermoutpap met stukjes banaan

Ingrediënten: sojamelk / 2 rijpe bananen / havermoutvlokken , alles in de mixer en klaar.

➡️ Crumble van appel & aardbeien

Ingrediënten: 2 appels / 200 g aardbeien / sap van een halve limoen / 150 g havermout / 100 g amandelmeel / 50 g walnoten / 80 g kokosolie / 40 g agavesiroop of honing / 20 g sesamzaadjes ) Is een recept van Claudia Van Avermaet uit het boek Power Body.

  • 70/30 of 80/20 REGEL

70 of 80 % van de tijd let ik goed op en 30 à 20 % hou ik mij niet aan de regels 🙂 Ik beloon mezelf dus af en toe! Moet kunnen. Zoals nu met Pasen!

  • VOLDOENDE SLAAP  & NIET TE VEEL NEGATIEVE GEVOELENS

Je hongergevoel is groter als je te weinig geslapen hebt.

Veel mensen hebben de neiging om ongezond en zoet te eten op momenten dat ze last hebben van stress, vermoeidheid of andere negatieve gevoelens.

Weet je van jezelf dat je een emotionele eter bent? Probeer dan stressvolle gebeurtenissen of negatieve gevoelens te mijden & zorg voor een gezonde nachtrust.

Eten jullie nu meer zoet sinds de lockdown?

Kan je er echt niet aan ontkomen? Snoep je momenteel uit verveling tijdens deze lockdown of omdat je net nu dubbele shifts moet draaien of als beloning na een hectische dag met de kinderen of omdat je nu helemaal alleen bent?

Leer je lichaam dan, om op een andere manier om te gaan met deze (negatieve) gevoelens. Ga bijvoorbeeld sporten, babbel erover met iemand, laat u coachen 😃 (stuur een mailtje naar hello@barbaravanwonterghem) … als je maar niet aan het eten slaat.

Eat good, feel good!

Een weetje: zelf heb ik heb vééééééééééééééél MEER ENERGIE sinds ik MINDER SUIKER eet!

Eat good … feel good!

Het is geenzins de bedoeling om de pret te bederven! Geniet allen van de overheerlijk Paaseitjes! Eet ze gewoon niet allemaal in 1 keer op 😃

Heb je een vraag?

Surf naar http://www.barbaravanwonterghem.be en stuur mij een mailtje!

Ik zal je zo snel mogelijk antwoorden.

PS: Wens je op de hoogte te blijven van mijn activiteiten? Schrijf u dan in op mijn NEWSLETTER van INSIDE-OUT COACHING!

Ziehier mijn vorige newsletter mocht je die gemist hebben: Tips & Trics to think & stay positive! 🍀 – https://mailchi.mp/570594…/tips-trics-to-think-stay-positive

Namasté Barbara