Maak een afspraak

VADERTJESDAG

Gisteren was het vadertjesdag. Voor velen een mooie dag … maar misschien ook voor velen een moeilijke dag. Mannen met een kinderwens die niet tot vervulling komt of van wie hun lieve papa er niet meer is. Of diegenen die een moeilijk band hebben met hun vader. Zo zag ik onlangs de film van Rocket Man, het levensverhaal van Elton John. Zeggen dat hij nooit een knuffel gekregen heeft in zijn leven van die man … Ik heb het geluk gehad heel veel knuffels gekregen te hebben en ik krijg er nog steeds 😍 Ik ben dus heel dankbaar voor de papa die ik gekregen heb 🙏

Voor de papa’s die er niet meer zijn … ik ben ervan overtuigd dat ze er gisteren ook bij waren!


We hebben geen lichaam nodig om te blijven voortbestaan …

Hans peter roel

Zo hebben we enkele weken geleden afscheid genomen van iemand die zeker ook zijn sporen heeft nagelaten, namelijk Dokter Guido Baekelandt, hij was een top dokter.

Net dan was ik aan het lezen in het boek “Leven” van Thich Nhat Hanh.

Thich Nhat Hanh heeft zelf geen kinderen maar hij beschouwt zijn volgelingen als zijn kinderen en zo vervult hij ook zijn vaderrol in onze maatschappij.

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver die als banneling een groot deel van zijn leven in Frankrijk heeft gewoond. Thich is een titel die “eerwaarde” betekent.

Hij schreef al meer dan 60 boeken. Ik heb er nog maar 2 gelezen. “Ware liefde” en “Leven”. Maar ze staan eigenlijk allemaal op mijn verlanglijstje! Zijn thema’s draaien rond mindfulness. Laat dit nu ook het thema zijn waar ik zoveel geloof in hecht en dat ik iedere dag zoveel als mogelijk probeer toe te passen.

Mindful ademen, stappen, eten, … het maakt dat ik mij zoveel bewuster voel en alles nog intenser beleef. En dat voor een sensitief iemand, dat kan tellen 🙂 Vroeger vond ik naar een begrafenis gaan lastig. Een uur en half stilzitten en de teksten of lezingen kwamen maar half binnen. Ik was vooral bezig met wat ik nog allemaal moest doen die dag … en daar maakte ik mij dan nerveus in. Nu luister ik graag naar de woorden die gezegd worden. Ik luister met aandacht. En geniet van de vertraging en verstilling.

Zijn visie over leven & dood vind ik héél boeiend.
Is er leven na de dood? Gaan we naar de hemel, God of het nirwana? Of reïncarneren we wellicht?

Voor een antwoord daarop moeten we eerst ‘diep’ leren kijken, is zijn boodschap, en een drietal verkeerde zienswijzen van ons afschudden. Allereerst moeten we afscheid nemen van het onzalige idee dat we een eigen, afzonderlijke ziel of identiteit zouden hebben. We zijn niet, maar we ‘interzijn’ in een symbiotische relatie met het hele universum, inclusief alle dode materie, onze voorouders en (spirituele) nakomelingen.

Daarnaast moeten we af van de gedachte dat we tegelijk met ons fysieke lichaam sterven, evenals van de misvatting dat geluk iets voor later is. Het Koninkrijk van God of nirwana bevindt zich namelijk in het hier en nu en laat zich nu al ervaren via aandachtige ademhaling en loopmeditatie.

Reïncarnatie, karma, een straffend of belonend hiernamaals: we mogen troost vinden bij deze ideeën, maar ze zijn niet in overeenstemming met de ultieme waarheid volgens Thich Nhat Hanh. Wie diep kijkt, beseft dat de dood niet bestaat en dat we niet sterven, maar alleen maar transformeren. Niks dus om je speciaal op te verheugen of om bang voor te zijn.

Nhat Hanh illustreert dit met een wolk: “een wolk [kan] nooit sterven. Een wolk kan alleen maar iets anders worden, regen, sneeuw of hagel bijvoorbeeld. Als wolk, voel je je een wolk. Verander je in regen, dan voel je je regen en als je verandert in sneeuw, dan voel je je sneeuw.”

Materie om over na te denken …

Dokter Guido Baekelandt leeft sowieso voort in zijn kinderen,  zijn kleinkinderen en zijn achterkleinkinderen. Maar vooral ook in al zijn patiënten die hij ooit geholpen heeft.

Het was een mooie dienst. Het was een dienst vol DANKBAARHEID! Dankbaar voor wie hij was. Dankbaar voor de topdokter die hij was. Het was een dienst die ik zelf niet wilde missen. Als kind heb ik altijd enorm opgekeken naar hem. Het was iemand die enorm veel kracht uitstraalde. Maar hij straalde niet alleen kracht en ontzag uit, hij straalde ook enorm veel vertrouwen uit.

Zo was mijn arm ooit eens uit de kom … héééééél pijnlijk was dit. We mochten onmiddellijk komen en hij ging dat oplossen! En dat heeft hij dan ook gedaan, op 1 seconde! Het enigste dat ik moest doen was, “geef nekeer hier een handje aan mij” … en pief poef paf en die arm zat terug op zijn plaats en weg was de pijn. Precies een mirakel dat was gebeurd.

Geen operaties of grote dinges. Gewoon mijn tranen afvegen, gedaan met “trunten” en terug vooruit! Ik kreeg er nog een “senuwarietje ” ( God zegene en beware je ) bovenop!

Voor mij was het ook iemand die van binnenuit ( inside-out ) straalde ✨✨✨, een dokter met humor. Een dokter met pretoogskes 😄 .

Hij hield ook enorm veel van de natuur. Zijn kinderen vertelden dat hij ook een bloemendokter was. Zelf hield hij veel van orchideeën en paarse bloemetjes, laten dat net ook de bloemen zijn waarvan ik hou.

Hij was fier op onze Vlaamse taal! Mooi algemeen Nederlands was voor in school, thuis werd er Westvlaams gesproken.

Zijn motto was dan ook : als je iets doet, doe het dan ook ten goeie! In het West-Vlaams is dat het prachtige woord, iets sebwort ( iets degelijk ) doen! Hij was dan ook een dokter die er alles aan deed om de dingen sebwort te doen!

Voor mij had hij een 6de zintuig.  De diagnose stelde hij zo snel … alsof hij een ingeving kreeg van hierboven.  Hij was ook een gelovig man. Zo vroeg hij aan onze Heer van hierboven af en toe een extra duwtje om er zijn patiënten snel terug bovenop te helpen.

Ik ben heel dankbaar dat ik hem gekend heb.  En hij leve zeker verder in onze gedachten!

Bedankt voor alles Dokter Guido Baekelandt!

Lang leve vadertjesdag!