Maak een afspraak

HOOP

Het zijn rare tijden … maar “Hoop doet leven” zoals Will Tura het zo mooi kan zingen!

Het zijn rare tijden … de lockdown in maart was voor velen reeds een kleine aardbeving. Dan scheen de zon 🌞 nog … nu zijn de dagen korter, donkerder, miezert het 🌧️ … laten we er vooral zijn voor mekaar!

De herfst trekt door het land. Tijd om los te laten wat niet niet meer nodig hebben. Zoals de bomen hun blaadjes laten gaan … 🍂🍃🍁🍂🍃

Dat we plaats kunnen maken voor iets nieuws!

De herfst is 1 van mijn favoriete seizoenen, samen met de lente. Ik hou van de kleuren, de geuren … de gezelligheid binnen. Tijd om los te laten wat ons niet meer dient. Ruimte maken in ons hoofd. Dit loslaten doe ik vooral via meditatie & mijn morning pages (de dingen van mij afschrijven).

Tijd nemen voor reflectie … tijd nemen om eens naar binnen te keren …

En toch is verbinding met anderen ook zo belangrijk … net nu we terug naar meer telewerk gaan of voor de mensen die in de horeca werken terug thuis zitten …

Vergeet ook niet contact te maken! We mogen nog steeds 4 personen uitnodigen bij ons thuis. Maak het extra gezellig. Sluit jullie niet op.

In het boek van Brené Brown ( ja ik ben fan van Brené 😉) “Verlangen naar verbinding” staat dit zo mooi beschreven.

Ik las net het prachtige boek “het Geschenk” van Dr. Edith Eger. Ze is een vooraanstaande psycholoog & therapeut en overleefde de Holocaust. Ze schreef in het begin van het boek: “De basis van vrijheid is de kracht om te kiezen.” Ook hoe we omgaan met onze gedachtes, kiezen we voor angst of voor iets anders? Ik kies voor “hoop”!

Net zoals we nu met Corona niet de angst de overhand zullen geven, want dan heeft het virus zeker gewonnen. We hebben altijd een keuze hoe we met dit obstakel omgaan. En wat heeft dit virus ons te vertellen?

Lijden is onvermijdelijk & universeel … we kunnen altijd kiezen hoe we erop reageren.

Dr. Edith Eger

Dr. Edith Eger schreef :“Ik kan niet zeggen dat alles wat gebeurt een reden heeft … , dat onrechtvaardigheid of lijden een doel heeft. Maar ik kan wel zeggen dat pijn, ontberingen & lijden geschenken zijn die ons helpen groeien en waarvan we kunnen leren, en waardoor we worden wie we moeten zijn.”

Zo leerde mijn burn-out , mij ook héél veel. Sindsdien kom ik nog iedere dag tot nieuwe inzichten. En blijft mij dit héél nieuwsgierig maken over wat het leven nog allemaal in petto heeft voor ons.

We moeten uiteraard ook realistisch blijven … dat virus maakt héél veel schade. In het leven is niet alles eerlijk … en ook niet alles gaat altijd zomaar van een leien dakje … obstakels, die horen nu eenmaal bij het leven.

We kunnen iedere dag opnieuw kiezen voor hoop! Want kiezen voor hoop is kiezen voor leven. Zoals André Hazes Junior het zo mooi zingt: “LEEF“! We hoeven ook niet te wachten op iemands goedkeuring of toestemming. En toch zetten we vaak ons leven “on hold” …

Why?

Bang voor wat andere mensen over ons zullen zeggen? Heb je niet geleerd hoe het is om in vrijheid te leven? Misschien heb je nooit anders gezien en weet je van niet beter …

Kunnen we leren om beter om te gaan met die obstakels, die angsten?

Kunnen we onze eigen gevangenis verlaten?

Zoals Edith het schreef in haar boek:

Het leven is een geschenk! Zelfs met alle onvermijdelijke trauma’s, pijn, verdriet, ellende & dood. We verpesten dit geschenk als we gevangen blijven zitten in onze angst … Laat ons vooral leven met vreugde, liefde & passie.

Tijdens de workshop “BEWUST & in STILTE thuiskomen bij JEZELF” geven wij tips & trics mee om via mindfulness onszelf te bevrijden.

Wanneer je (in uw ogen) gefaald hebt … Je bent ten val gekomen, zwaar gecrasht … weet dat falen menselijk is! Reflectie kan nooit geen kwaad … Waarom gebeurde dit? Kan ik het de volgende keer anders aanpakken? 

Waarom geen hulp inroepen? Waarom durven we geen hulp vragen? 

Waarom vinden we het zo moeilijk om hulp te vragen? 

We denken al te vaak dat we het wel alleen zullen kunnen oplossen … Dit kan goed zijn … maar soms is een “compagnon de route” nog niet zo’n slecht idee. Weet dat het net veel moed vraagt om hulp te vragen.

Zet even uw trots opzij. Weet dat ieder huisje zijn kruisje heeft. 

Welke voordelen heeft hulp vragen?

  • Ventileren werkt helend. Je kan uw angst(en), woede, verdriet, frustraties eens kwijt … letterlijk uw rugzakje eens leegmaken. Als je uw problemen verborgen houdt, kan je ze ook niet oplossen. Soms is dit gemakkelijker dan ernaar te kijken. Laat staan naar die gevoelens te luisteren.
  • Het kan u een pak energie opleveren … want alles op je eentje oplossen kan best vermoeiend zijn … 
  • … 

WAAROM heb ik zelf hulp gezocht? 

Omdat ik vast zat … en mijn lichaam S.O.S. riep!

Mijn lichaam bleef mij maar signalen sturen. Ik wilde niet luisteren. Ik schreef er eerder een boogstukje over: Nee, uw lichaam liegt niet!

We geraken soms zonder het te beseffen van het pad af … geraken onderweg een paar stukken van onszelf kwijt. Je hoeft jezelf niets kwalijk te nemen … het gebeurt gewoon … je hebt nu de keuze om de draad terug op te pikken. Iedere dag opnieuw kan je die keuze maken.

We vergeten te luisteren naar wat onze ziel ons toefluistert … vaak omdat we véél te druk bezig zijn … 

Daarom heb ik hulp gezocht. Om mezelf terug te vinden. Om terug op het spoor te geraken. De ontsporing kan zich in allerlei zaken tonen, een vlucht in koopgedrag, suikerverslaving, drankverslaving,  … weg van het hier & nu! 

Dankzij mindfulnesscoaching, lichaamswerk enz … heb ik mezelf teruggevonden.

Hoe meer we bijleren hoe meer we beseffen dat we niets weten … (cfr Socrates)

Ik ben blij om te mogen & kunnen blijven bijleren. Te blijven evolueren … te blijven groeien. Het is een levenslang proces.  Het gaat soms over iets heel kleins … maar wat je in het klein doet … doe je vaak ook in het groot. 

Ben je op zoek naar een “compagnon de route”?  Ik help je graag via coaching, mindfulness & lichaamswerk (relaxatie-massage & reiki).

Stuur gerust een mailtje naar hello@barbaravanwonterghem.be

PS: Wens je graag mijn newsletters te ontvangen? Schrijf je in via deze link!