Maak een afspraak

7 TIPS TO “SLOW DOWN”

Kan jij vertragen? Of voel jij u onmiddellijk schuldig? Van waar komt dat schuldgevoel toch eigenlijk? Zijn die schuldgevoelens terecht? Stel je dan eens de vraag … is het wel mijn verantwoordelijkheid? De ene persoon heeft er al meer last van dan de andere … het is dus afhankelijk van uw persoonlijkheid. Weet dat schuldgevoelens niet persĆ© slecht zijn … soms wijzen ze ons op iets waar we onze verantwoordelijkheid beter (zouden) nemen. Maar vaak zijn ze ook onterecht … En mogen we best wat assertiever zijn & opkomen voor meer zelfzorg. Want zelfzorg is even belangrijk als eten & drinken šŸ™Œ


Waarom vertragen ?

Er is geen goed of fout … want ieders leven & persoonlijkheid is anders. Slow living nodigt je wel uit om te onderzoeken welke waarden voor jou belangrijk zijn en welke niet (meer).

Het gaat om bewustwording, bij welke zaken & mensen worden we blij en krijg we energie? Het overbodige proberen we dan ook zoveel als mogelijk te schrappen uit ons leven, zo creƫeren we meer ademruimte in ons hoofd & zo ook in ons leven.

Slow living is een manier van trager, eenvoudiger & bewuster te leven. Zo creƫer je meer verbondenheid met jezelf maar ook met de mensen rondom jou. Je voelt je vaak ook meer verbonden met de natuur & zo ook met de seizoenen. Slow livers geven de voorkeur aan een community gevoel in plaats van individualisme.

Waarom vertragen ook nog goed kan zijn?

Een paar jaar geleden zat ik zelf nog op een sneltrein … tot ik thuis zat met een burn-out šŸ”„

Vertragen was nodig om te recupereren van mijn burn-out! Slow living kan ook een antwoord zijn ter preventie op burn-outs.

Terug een hobby zoeken waar je uit je hoofd kan komen door dingen te doen met je handen šŸ‘

TIP: In het boek šŸ“— “Slow Living” van Eva Krebbers kan je veel inspiratie vinden. Het is een zeer mooi geĆÆllustreerd boek. Van vlierbloesemsiroop maken tot het oprichten van een leesclub.

Slow living gaat ook om kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Less is more!

Thema’s zoals duurzaamheid, minimaliseren, 2 de hands … zijn dan ook meer en meer hot issues. Op Netflix kan je de documentaire “The Minimalist” zeker eens bekijken.

We zijn vaak verslaafd aan al die prikkels .. we willen niets missen (FOMO … fear of missing out ), het maximum uit het leven halen … dan alles maar rap rap rap doen? Hoe intens beleef je dan alles?  Ben je er dan altijd bij met uw gedachten? Of gaan uw gedachten aan de loop … 


Ik heb jaren mezelf voorbij gelopen … daardoor heb ik veel zaken ook wel gemist. Of maar half beleefd zeg maar. 


Vorig jaar werden we zo goed als met z’n allen verplicht om te vertragen … (uitgezonderd de sectoren die dan dubbele shifts mochten draaien).

13 maart 2020 … wie had dit ooit zien aankomen. Een wereldwijde pandemie … we zijn 1 jaar verder. Ziet uw leven er nog net hetzelfde uit? Of zijn er toch een paar zaken veranderd sindsdien?


Gaan we ons leven heroriĆ«nteren of herschikken? Misschien is dit al gebeurd & deed jij wel beroep op een loopbaancoach.

Neem jij de nodige tijd voor reflectie? Zelf hou ik wel van reflectiedagen & stilte retreats. 
Nood aan een heroriƫntering? Vat de koe nu bij de horens & boek uw afspraak voor een life & loopbaancoaching door me een mailtje te sturen.

Weet … positieve energie is (ook) besmettelijk!

Daarom blijf ik me vooral focussen op wat ik wel nog kan & niet op wat ik (voorlopig) niet meer kan.

Aan alle crisisenen komt een einde. Weet dat alles cyclisch is. Eb & vloed, dag & nacht, … na regen komt er zonneschijn šŸŒˆ


Slow living vind ik persoonlijk wel een gezonde trend. 

Slow living for a fast world! 

Leven met meer aandacht & minder haast. 

Hoe leerde ik minder haast & meer aandacht te hebben? 

Ziehier mijn 7 tips voor jullie lieve lezers!


1) Dankzij time management. Mijn bullet journal (geschreven agenda) zou ik niet meer kunnen missen. Af en toe lege blokken inlassen. Zo heb ik de ruimte & flexibiliteit om te schuiven. Plan niet alleen uw werk & to do’s in, maar ook uw vrije tijd!

2) Door te ontspullen! Dit blijft een enorme uitdaging voor mij. Maar ik krijg daar momenteel wat extra hulp van mijn man. Die kan dat net iets gemakkelijker.

3) Dankzij mindfulness leerde ik te leven met meer aandacht. Je kan hiervoor ook bij mij terecht voor een traject van 4 sessies. Voor meer info, stuur mij gerust een mailtje.

4) Door te leren luisteren naar mijn lichaam. Wat heeft mijn lijf nodig? Want mijn hoofd wou vaak iets anders! Ik schreef er eerder een blogstukje over.

5) Dankzij yoga & meditatie leerde ik meer aandacht hebben voor mijn ademhaling. Ik leed dan ook aan chronische hyperventilatie met alle gevolgen van dien …

6) Op vakantie kies ik meer en meer voor slow living. Zo ga ik eind juni op Canoe trip in Zweden. Connecteren met de natuur! Dit probeer ik nu al te doen door over de middag een wandeling te maken bij mij hier in de buurt. 

Enkele jaren geleden hebben we eens met onze kids naar een Glamping geweest in de Ardennen. Daar werden we ook uitgenodigd om trager te leven. Toen we aankwamen was onze tent nog ijskoud. Hout halen … ons eten maken op een houtkachel. De hottub vullen en wachten tot die warm genoeg was. We hebben er toen enorm van genoten … en kijken eigenlijk enorm uit om dit nog eens opnieuw te doen.

7) Plan op tijd & stond iets in uw agenda waarbij je kan vertragen. Waar je de zelfzorg toelaat. Een relaxatiebehandeling met reiki healing kan bijvoorbeeld een eerste stap zijn naar meer zelfzorg & vertraging! 

Wens je ook meer aan “slow living” te doen?

Nood aan een relaxatie behandeling? Boek nu uw afspraak door me een mailtje te sturen.

Stel het niet langer uit. Is goed voor je body, mind & soul šŸ˜ƒ

NamastĆ© Babs 

PS: Wens je graag mijn newsletters te ontvangen? Schrijf je in via deze link!